Najkrajším dôkazom toho, že najlepšie veci v živote dostaneme zadarmo, je istotne príroda. Vždy ma vie dojať jej sila a vytrvalosť. Zvlášť teraz, na jar.

Len čo slniečko začne trochu hriať, sivá bezfarebná krajina sa začína meniť priamo pred očami. Tráva je zo dňa na deň zelenšia, stromy pučia, zo zeme vykúkajú prvé kvety. Po dlhej nudnej zime, keď sa dni ťahali jeden za druhým bez zmeny, je to ako pozorovať zázrak v priamom prenose. Už len to ma vie nabiť obrovskou energiou!

Rovnaká energia je však ukrytá aj v samotných kvietkoch, ktoré ako prví odvážlivci vyrastú zo studenej zeme. Preto sú nielen ozdobou, ale aj veľkým darom pre nás.

Medvedí cesnak

Nájdeme ho v lese hneď, len čo sa roztopí posledný sneh. Listy majú tvar podobný listom konvalinky, rastie však skôr a aj jeho vôňa je nezameniteľne cesnaková. V poslednej dobe je zbieranie medvedieho cesnaku veľkým hitom. Ja si na ňom tiež rada pochutnám. Používala som ho len tak, nasekaný ako pažitku, na chlebík, do pomazánky. No až keď som túto jar urobila z neho pesto, nechápem, ako som bez neho mohla doposiaľ žiť! Čerstvé štípe, až mi slzy vyšli, ale chuť je neskutočná! Aj som chcela vyskúšať, ako dlho v chladničke vydrží… no… čo vám poviem, už sa to nedozviem. Iba žeby som ho ešte niekde nanovo zháňala.

Púpava lekárska

Prv, než začne kvitnúť, každú jar zbieram mladé zelené lístky. Pridávam si ich do šalátu a na našom stole nechýbajú ani medzi veľkonočnými jedlami. Púpavové listy obsahujú veľa vitamínu C, sú zdrojom kyseliny listovej a viacerých minerálov. Pomáhajú čistiť obličky a pečeň a zlepšujú trávenie. Po odtrhnutí rýchlo vädnú, preto ich vždy natrhám len toľko, koľko v ten istý deň spotrebujeme. Našťastie, púpava je bežná burina, tak máme dostatočný zdroj čerstvých listov na každý deň :-)
Keď už púpava zakvitne, listy zhorknú a obsahujú veľa bielej šťavy. Z púpavových kvetov si však môžete vyrobiť púpavový „med“ alebo sirup. Síce výrazne pozitívne účinky čerstvých listov už nemá, je však chutnou domácou alternatívou kupovaných sirupov.

Prvosienka jarná

Uplynulý víkend sme boli navštíviť rodinu na Spiši. Už z príjazdovej cesty som videla lúky posiate nádhernými žltými kvetmi prvosienky. Keďže u nás v dedine nerastú, nezvyknem ich bežne zbierať, no keď sa mi teraz naskytla príležitosť, neodolala som. Väčšina sa už suší na čaj, za hrsť som použila na výrobu sirupu. A sušené jarné kvietky v zime akoby sme našli! Čaj z nich pomôže pri nachladnutí, uvoľňuje hlieny a zlepšuje odkašliavanie. Dočítala som sa tiež, že sa môže použiť aj na čistenie pleti, tak to zrejme tiež vyskúšam.

Fialka voňavá

Fialka je maličká, ale možnosti jej využitia sú veľké. Akurát treba nájsť miesto, kde rastie na čo najväčšej ploche, aby sme ju všetku nevyplienili. Kvietky môžeme ešte čerstvé zamraziť a neskôr použiť na zdobenie nápojov, zákuskov a podobne. Ak máte viac času a hlavne trpezlivosti, môžete vyskúšať kandizované fialky. Alebo ich môžeme nechať usušiť na tmavom mieste, aby nestratili svoju farbu. Sušené potom využijeme takisto na prípravu čaju proti kašľu a nachladeniu. Menej zdravá, ale krásna možnosť je pomlieť fialky spolu s kryštálovým cukrom na kávovom mlynčeku. Získame netradičný fialový voňavý cukor, ktorý bude istotne ozdobou letných dezertov.

Sedmokráska obyčajná

Ďalší z jedlých kvietkov je sedmokráska. Už samotné čerstvé kvety sú ozdobou sladkých dobrôt alebo ovocného šalátu. V takejto čerstvej podobe je najúčinnejšia, preto je fajn využiť jej jarnú silu a zakomponovať ju do svojho jarného jedálnička. Využiť sa dá aj na prípravu tinktúry alebo usušiť a neskôr pripraviť čaj. Vo forme kúpeľov pomáha pri kožných chorobách ako je akné, ekzémy či vyrážky, vo forma čaju podobne ako dve jej predošlé kolegyne podporuje odkašliavanie. Jej pôsobenie v tomto smere je ale slabšie, preto sa odporúča skôr ako súčasť čajovej zmesi s inými bylinkami.

Žihľava dvojdomá

Žihľava je potvora, nechce sa nechať odtrhnúť a tak sa bráni pŕhlením. Keď ju ale preľstíme rukavicami, môžeme si vychutnať jej liečivé účinky. Zbierať ju môžeme od jari až do jesene, vyberáme však mladé rastlinky, ktoré sú ešte nezhrubnuté a nerozkvitnuté. Listy sušíme v tieni, aby nesčerneli. Žihľavový čaj má priaznivý vplyv na pečeň, žlčník a obličky, podporuje metabolizmus a pomáha pri chudokrvnosti. Pitie žihľavového čaju je vhodné aj v zimnom chrípkovom období. Pravidelným oplachovaním vlasov odvarom zo žihľavy s pridaním trochy octu budú naše vlasy lesklejšie a pružnejšie.

Toľko skvelých vecí a všetko je tu pre nás! Tak si to užime, vychutnajme a s vďakou príjmime dary prírody! :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.