Keď som prvý raz chystala toto jedlo, či skôr len vymýšľala, čo by to tak mohlo byť, prišiel domov manžel a ako ma zbadal majstrovať v kuchyni, iba dvihol obočie a spýtal sa: „To chystáš večeru alebo blogpost?“ Tak teda, drahý, blogpost špeciálne pre Teba! <3

susi1

V prvom rade chcem povedať, že som si absolútne vedomá toho, že s naozajstným sushi toto jedlo veľa spoločného nemá. Možno akurát ryžu. Raz som ochutnala vegetariánsku verziu sushi, ale tá riasa mi skrátka nesadla. Smrdí po rybách. A teda tú verziu s ozajstnými rybami… radšej ani nepomýšľam, skrátka nie :) Dizajnovo sa mi ale rolky ryže vnútri s niečim veľmi páčia, tak som teda zmajstrovala toto. A bolo to nielen pekné, ale aj chutné, nesmrdelo po rybách :) a jedli to aj deti. Hotový zázrak!

susi2

Takže čo potrebujeme?

ryžový papier
ryžu
zeleninu
údené tofu (nemusí byť)
ochucovadlo podľa vlastnej chuti (ja som v prvej verzii použila len soľ a bylinky, na druhý krát som dala shoyu, obe verzie boli chutné, druhá trochu výraznejšia)

susi3

Postup je úplne jednoduchý. Uvaríme ryžu, zeleninu nakrájame na pásiky. V tomto konkrétnom prípade som použila aj šampiňóny, ktoré som pre istotu najprv trochu orestovala na cibuľke, zvyšok zeleniny ostal v surovom stave. Potom si vezmeme plátok ryžového papiera, naň rozložíme ešte trochu teplú ryžu, ideálne je, ak nie je uvarená úplne do sucha, trochu vlhkosti pomôže „rozpustiť“ ryžový papier, ktorý sa následne lepšie tvaruje. Na ryžu potom uložíme zeleninu a zrolujeme. Toto opakujeme kým máme suroviny, medzitým rolky chytia tvar, ryžový papier sa zlepí a môžeme krájať. A podávať. A jesť :)

susi4

Tak teda všetkým (aj prieberčivým deťom) dobrú chuť! :)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.