Je to lacné, chutné, z troch surovín, úplne bez lepku… čo viac si priať! Recept na sobotný obed ako stvorený.
Síce som chvíľu uvažovala, či sem tento recept dávať, pretože na vzhľad to nie je bohviečo… ale to ani halušky a predsa sú našim národným jedlom! :-) Takže dávam. A pre moju drahú kmotru Veroniku, aj s nafoteným postupom :-)
Ako som sľúbila, potrebovať budeme minimum surovín – hrachovú múku, olivový olej, štipku soli a vodu.
Do misky som nasypala hrachovú múku, pridala trochu soli a olivový olej. Na pol kila múky som dala asi štyri polievkové lyžice. Potom som postupne prilievala vlažnú vodu a miesila cesto. Presné množstvo povedať neviem, závisí to od konkrétnej múky, koľko vody vypije. Cesto má byť tuhšie, malo by mať konzistenciu cesta na rezance, aby sa dalo vyvaľkať a nelepilo sa. Mimochodom, táto dávka z pol kila múky zasýti 5 člennú rodinu. Naozaj je to sýte jedlo, hoci sa to na prvý pohľad nezdá.
Potom som si cesto rozdelila na bochníčky, približne vo veľkosti do dlane. Nechala som chvíľu odstáť.
Medzitým som opražila kúsky slaninky.
Potom som bochníčky rozvaľkala na placky.
Piekla som na dvoch panviciach, lebo po jednom to trochu trvá a keď vás oblieha štvorica hladošov, chcete to mať čo najrýchlejšie hotové :-) Takže pečieme približne 1-3 minútky z každej strany, kým sú pekne chrumkavé.
Na záver sme si placky ozdobili bryndzou a opečenou slaninkou. To samozrejme nemusí byť, vymyslieť si môžete vlastnú kombináciu, ale táto je tutovka :-)
Prajem vám krásny víkend a dobrú chuť! :-)
kde sa da taka muka kupit?iba v bio potravinach alebo aj niekde inde?recept vyzera super ;-)))
ja som kupovala cez net, v bioobchode bude určite, v bežných potravinách neviem, už tam akosi málokedy chodím :-)
v obchode KRAJ maju bar ake muku aj makova mandlova konopna….
Suchý hrach jednoducho rozmixujeme alebo zomelieme v mlynčeku na kávu, odložíme do dobre uzavretej nádoby, aby nenabrala vlhkosť, znehodnotila by sa.