Čo som vydatá, krémové polievky som nevarila. Protivil sa mi už len ten názov a to z jediného dôvodu – vybavila sa mi vždy podivná biela tekutina v tanieri v školskej jedálni. Až raz, ani neviem kedy to vlastne bolo, som zistila, že krémová polievka s mliekom nemusí mať vôbec nič spoločné!
Podobne som to mala so špargľou. Tú som síce nemala na zozname zlých jedál z detstva (keďže som ju prvý raz ochutnala až ako dospeláčka), ale jedla som len bielu a tá ma chuťovo vôbec neoslovila.
Teraz som ale zahliadla v obchode zelenú a povedala som si, že to risknem a niečo vykúzlim. A veru dobre som urobila! Polkilové balenie som rozdelila na polovicu, že z jednej časti urobím polievku a z druhej ešte niečo iné, nakoniec nám ale polievka chutila tak veľmi, že aj druhá časť špargle padla na tento účel. Dokonca aj vymýšľavé detské osadenstvo si pochvaľovalo!
Receptík je superjednoduchý a superrýchly:
250g špargle
2-3 zemiaky
bobkový list, nové korenie, soľ, „vegeta“Zo špargle som odstránila tvrdé spodné časti stonky, nakrájala na menšie kúsky a dala variť do osolenej vriacej vody. Pridala som koreniny a nechala pár minút povariť. Potom som pridala na kocky nakrájané zemiaky a nechala do mäkka dovariť. Nakoniec som celú polievku rozmixovala, dochutila a servírovala s krutónmi.
Dobrú chuť a príjemnú špargľovú sezónu! :)