Ak patríte k tým, ktorí si za nedeľným obedom radi zamaškrtia, dávam to pozornosti túto prudko návykovú dobrotu! Príprava je jednoduchá, recept na suroviny úplne nenáročný, ale výsledok je naozaj úžasný. Ani sa mi ju na prvý raz nepodarilo poriadne odfotiť, len čo som ju nakrájala, už jej nebolo!

Tak teda poďme na recept:
Potrebujeme
150g zmäknutého masla (odporúčam použiť poctivé maslo, nie rastlinné)
1 balíček vanilkového cukru
225g hladkej múky
1 vajce
štipka soli
1kg nie príliš tvrdých hrušiek
šťavu z jedného citróna
125g masla
100g hnedého cukru
Postup
Do misky dáme maslo, vanilkový cukor, štipku soli, múku a vajce a vymiešame cesto. Vyformujeme guľu, zabalíme do fólie a necháme cca hodinku odpočívať v chladničke.
Hrušky ošúpeme, rozrežeme, nakrájame na štvrky, odstránime jadrovníky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Do formy na tarte tatin alebo do ohňovzdornej panvice dáme vločky zo 100g masla a pridáme 50g cukru. Potom do formy naukladáme hrušky. Zvyšných 25g masla necháme roztopiť v kastróliku a roztopeným maslom pokvapkáme hrušky. Posypeme zvyšným cukrom a dusíme 15 minút na prudkom ohni, kým hrušky nezmäknú. 
Rúru predhrejeme na 180°C. Z cesta vyvaľkáme kruh, hrušky poukladáme dookola formy okrúhlou stranou nadol, cesto preložíme na hrušky, čo presahuje okraj, založíme dovnútra.
Tortu pečieme cca 40 minút. Po upečení formu vyberieme a necháme 10 minút vychladnúť. Potom tortu vyklopíme na podnos. Opatrne, karamel je veľmi horúci!
Podávame s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Ja som tentoraz mala extrémne prezreté hrušky, ktoré by po takomto dusení boli na kašu, tak som si recept trochu modifikovala. Rozštvrtené hrušky som rovno naukladala do formy (surové) a v kastróliku som urobila karamel z masla a cukru, ktorým som hrušky vo forme preliala a navrch uložila cesto už podľa postupu.
Prajem dobrú chuť a krásne dni!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.