Dnes, keď som chystala obed, potrebovala som použiť dve vaječné bielka. Ach, nemám rada recepty, pri ktorých ostáva niečo nespotrebované. Tak som rýchlo vymýšľala, čo so zvyšnými žĺtkami. A nakoniec to dopadlo nad očakávania!

Už dávnejšie som mala vo vyhliadke recept na sušienky, no zatiaľ nenastal ich čas. Prišiel až dnes. Pravdupovediac, dosť som sa prplala s prípravou obeda samotného a nechcelo sa mi už nič ďalšie vymýšľať, no predsa len som sa prekonala a cesto na sušienky zamiesila. Bolo to hotové prekvapivo rýchlo hotové, surovín minimum, cesto trošičku lepkavé, ale to pri bezlepkových receptoch nie je nič prekvapivé :-)

Ku kávičke sa hodili úplne dokonalo, mala som čo robiť, aby som sa podelila aj s deťmi :-) Tak teda nech sa páči, podelím sa aj s vami – aspoň o recept.

Potrebujeme:
2 žĺtky
70g cukru
2 PL citrónovej šťavy
150g mletých mandlí

Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom mixérom do peny, potom už len ručne primiešame mleté mandle a citrónovú šťavu. Vytvarujeme tuhé cesto, rozvaľkáme a vykrajujeme hviezdičky (alebo akékoľvek iné tvary :-)) Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180°C približne 10 minút.

Citróno-milovníci si môžu pripraviť aj polevu z citrónovej šťavy a práškového cukru, na mňa toho cukru bolo ale vcelku dosť a poleva nechýbala.

Pozor, po vybratí z rúry sušienky treba nechať vychladnúť na plechu a nesnažiť sa ich z neho horúce dávať dole. Pôsobia trochu „mľandravo“, akoby neboli dopečené a pri snahe ich chytať sa môžu rozpadnúť. Po vychladnutí ale spevnejú, z plechu zídu úplne v pohode a ostanú úžasne chrumkavé. Mňam!

Tak príjemné mlsanie a krásny víkend priatelia!

PS: recept pochádza z knihy Pečieme bez múky, ktorú odporúčam všetkými desiatimi! (akurát cukru dávam menej ;-))

1 Comment on Mandľovo-citrónové sušienky

  1. Susienky su vyborne, detom chutia. Ja som pouzila mandlovu muku, tak sa cesto lepilo a nefalo vykrajovat, ale urobila som take placky. A chutovo naozaj vyborne.

Napísať odpoveď pre Stanka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.