Že rôzne tekutiny majú rôznu hustotu si decká všimli aj sami. Napríklad keď nalejú sirup do vody, klesne ku dnu. To isté sa udeje s medom v čaji. Prečo je to tak?
Pôvodne som mala zámer zohnať hustomer a riadne empiricky si to odmerať. Zohnali sme však len hustomer na chladiacu kvapalinu do auta, ktorý namiesto hustoty ukazuje, pri akej teplote kvapalina mrzne. Tak kým zoženiem nejaký „poriadny“, vyskúšali sme si, ako to vyzerá, keď sa tekutiny s rôznou hustotou „stretnú“ v jednom pohári.
Na pokus sme si okrem čistej vody pripravili aj slanú a sladkú, ofarbili sme ich potravinárskym farbivom, aby sme ich ďalej vedeli rozoznať. No a potom sme už len postupne nalievali do pohára. Mlieko sa nám zmiešalo s vodou, ostatné sa uložilo pekne do vrstiev.
Najväčšia „sranda“ ale bola, zistiť, či je hustejšia sladká alebo slaná voda. Stále sa nám premiešavali. Nakoniec sa to podarilo opatrným pipetovanm do skúmavky.
Na záver sme sa ešte rozprávali o tom, prečo sa niektoré tekutiny navzájom zmiešajú a iné nie. Ako napríklad olej a voda. Nech robíme, čo chceme, olej vždy ostáva nad vodou. Alebo nie? V múdrej knihe sme sa dočítali, že soľ vie olej „stiahnuť“ pod vodu. Vyskúšali sme a funguje :) Soľ naviaže olej, vytvorí guľôčku a olej ostane na dne fľaše, pod vodou. Až kým sa soľ nerozpustí a olejová guľôčka – šup naspäť hore.
Príjemné majstrovanie!