Mám takú úchylku… ehm, jednu z mnohých :) Milujem prezerať si foodblogy. Hlavne tie americké. Tie fotky vyzerajú vždy tak vábivo, až sa mi slinky zbiehajú. A potom neodolám, recept uložím medzi záložky a… nikdy neurobím.
briosky1

Tentokrát som opäť niečo lákavo vyzerajúce našla, ale miesto toho, aby som recept šupla medzi počítačové záložky, opísala som si ho na papier. Skutočne zázračný počin! Ani nie o dva týždne sa mi papierik dostal pod ruky a ja som s potešením zistila, že mám doma všetky suroviny. Hurá! :)

briosky2

Keďže už nejaký ten rôčik máme doma tradíciu sobotných „sladkých“ raňajok, recept padol naozaj vhod a hneď som sa do toho pustila. Zmiešala som všetky suroviny, cesto krásne vykyslo a ako som ho vyklopila z misky na dosku, trochu to celé moje nadšenie zamrzlo. Čo s tým teraz? Za svet som si nevedela spomenúť, čo z toho cesta mám vlastne vyčarovať. A tak som z cesta kúsok odobrala, ušúľala valček a stočila do tvaru… skrátka nejakého uzlíka :) Vyšlo mi ich 12 kusov. briosky3a

Skvelou bodkou bola poleva vymiešaná z pomarančovej šťavy a cukru… keď si odmyslím, že od nej mali deti celé ruky lepkavé :) Ale dosť bolo môjho filozofovania, tu je recept, dobrú chuť!

Potrebujeme:
1 čl sušeného droždia (alebo štvrť čerstvého)
1/4 hrnčeka vody
1 hrnček mlieka (použila som sójové)
1/2 hrnčeka masla (Alsan napríklad)
1/3 hrnčeka cukru
1/2 čl soli
1 vajíčko (myslím, že by to fungovalo aj bez neho, príp. s vanilkovou hraškou)
1/4 hrnčeka šťavy z pomaranča
4 hrnčeky hladkej múky
2 čl pomarančovej kôry (z bio pomaranča alebo sušenú)

 

Postup:
Všetko zmiešame, v prípade potreby dosypávame múku alebo dolejeme mlieko, aby vzniklo nelepivé kompaktné cesto. Necháme vykysnúť a potom vytvarujeme briošky. Pečieme na 200°C, mne to vyšlo cca 20 minút. Po upečení môžeme potrieť polevou, ktorú pripravíme z práškového cukru a pomarančovej šťavy.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.