Leto je práve vo svojej najbohatšej fáze, okolo kopec dozrievajúcej zeleniny, vo veľkom zavárame a mrazíme, nech máme zásoby na zimu. Okrem leča, ktoré mi k tomuto obdobiu vyslovene patrí, odkedy som „objavila“ baklažán, vychutnávam si toto obdobie aj vďaka nemu ešte viac!

Práve v tomto čase vo veľkom upratujem, triedim a vyhadzujem, a tak sa mi do rúk dostalo staré číslo kuchárskeho časopisu. Z titulky sa na mňa usmieval kamoš baklažán, tak mi nedalo, musela som si zalistovať… a objavila som recept na neskutočne dobrú nátierku! K tomu som upiekla čerstvý chlebík a maškrta bola na svete :) Sotva som stihla jednu rýchlu fotku urobiť, už na mňa zazerali hladoši, ktorí sa do pochúťky chceli pustiť.

Olivová ciabatta s baklažánovou nátierkou

Ciabattu som upiekla v pekárničke z hotovej zmesi, s tým, že som pridala provensálske korenie a nasekané čierne olivy.
 
Na nátierku potrebujeme:
1 baklažán
2 paradajky
4 strúčiky cesnaku
soľ
olivový olej
petržlenovú vňať
 

Baklažán očistíme, umyjeme a pozdĺžne prekrojíme na polovicu. Položíme do pekáča dužinou dole, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180° asi 15 minút. Potom pridáme paradajky a cesnak a pečieme ešte 5-10 minút. Mierne vychladnutý baklažán a paradajky olúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a spolu s cesnakom rozmixujeme. Dochutíme soľou, petržlenovou vňaťou, príp. štipkou čierneho korenia. 
Podávame na čerstvom chrumkavom chlebíku, alebo hrianke či opečenej bagete.

Dobrú chuť a krásne dni!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.