Letné mesiace sú u nás v znamení sviatkov, menín, narodenín. K letu patrí ovocie, k sviatkom zas oslavy a k oslavám maškrty, však? :-)

Tak a jedna taká letná, svieža, ovocná dobrota je aj táto tortička. Vybrala som ju preto, lebo do nej nejde múka ani žiadne jej náhrady, takže chutí aj mlsným jazýčkom, ktoré mi bežne na bezlepkové recepty frflú. Aj som sa prípravy trochu bála, ale nakoniec to také ťažké nebolo, len si treba vyhradiť dostatok času. Takže smelo, vyskúšajte!

Potrebujeme:
6 vaječných bielkov
300g mletého cukru (použila som hnedý, preto je aj torta hnedšia)
2 lyžice kukuričného škrobu
2 čajové lyžičky octu alebo citrónovej šťavy

Postup je jednoduchý – bielky vymiešame na tuhý sneh, do ktorého potom po častiach primiešavame cukor. Vznikne nám tuhý lesklý sneh, do ktorého ešte primiešame škrob a ocot (resp. citrónovú šťavu). Na papier na pečenie si nakreslíme dva kruhy vo veľkosti, ako chceme mať tortu, a na ne navrstvíme bielkovú hmotu, pekne kraje uhladíme a dáme do rúry vyhriatej na 150°C. Pomaly pečieme hodinu, potom teplotu znížime na 100°C a pečieme ešte pol hodiny. Potom rúru vypneme a necháme dosušiť ešte ďalšiu hodinku.

Na krém som použila 250g mascarpone, 250ml šľahačkovej smotany, lyžicu cukru a lyžicu kakaa. Torta je sladučká až-až, preto mi vyhovovalo, že plnka bude trochu horkejšia.

Po vychladnutí korpusov som jeden natrela plnkou (za dve lyžice som si odložila na vrch torty), prikryla druhým a na vrch sme poukladali ovocie, čo záhrada aktuálne dala. A keďže v záhrade práve kvitla aj čakanka, použili sme ju tiež. Vyskúšajte niekedy takéto jedlé kvety, na dezertoch vyzerajú prekrásne! :-)

Tak dobrú chuť a krásne leto!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.