Je tu marec – mesiac knihy, tak si vravím, že prvý príspevok v tomto mesiaci by mohol byť o knihe.Odkedy bývame v dome, stále viac ma fascinuje téma sebestačnosti. Každým rokom rozširujeme zeleninovú záhradku, vysádzame ovocné stromy a kríky… Kým sa dožijeme ich plodov, ešte asi veľa vody pretečie, ale snažím sa nenechať odradiť. Zbieram informácie o permakultúre a ekologickom záhradkárčení, testujem, skúšam, učím sa.

Okrem záhradky som si však zobrala na mušku aj domácu drogériu. Pri potravinách som si zvykla čítať zloženie už dávno, no keď som prvý raz prečítala zloženie prostriedkov, ktoré v domácnosti používam, zahmlelo sa mi pred očami. Postupne som sa ich pozbavovala a opäť hľadala náhradné riešenia. Najprv som si vyrobila domáci prací prášok, povzbudená týmto úspechom som skúsila aj prací gél na farebné prádlo. Od tých čias už v inom neperiem. Miesto aviváže používam ocot, na čistenie prakticky všetkého sódu. Neskôr som si skúsila vyrábať aj mydlo či krém na tvár. Niektoré moje pokusy skončili výborne, iné menej dobre. V každom prípade, chémiu z obchodu už u nás doma nenájdete.

Na Vianoce som si preto zaželala knihu s touto témou. Názov sám napovedá, o čo pôjde. Dostala som druhý diel, prvý som zatiaľ nečítala. Na tejto knihe sa mi však páči, že jednotlivé témy sú zoradené podľa ročných období. To ma vždy poteší. Nemusím tak v zime riešiť, kde zoženiem čerstvé fialky.

Vyskúšala som už odtiaľ viacero receptov, na mnohé ďalšie sa ešte chystám. Tematicky sú návody pestré – nájdete tu recepty na sušienky, bylinkové sirupy či domácu horčicu, a tiež návody na prípravu krémov, tinktúr a podobne. Suroviny sú prevažne také, ktoré má človek bežne doma a ak aj nie, bez problémov ich v našich obchodoch zoženie.

Príjemným bonusom je krásne grafické spracovanie a milé fotky.

Tak teda príjemné čítanie, ale hlavne majstrovanie, vyrábanie, tvorenie!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.