Hoci rada pečiem domáce kváskové chlebíky, je to predsa len na čas a plánovanie dosť náročné. Občas sa skrátka hodí mať poruke niečo rýchle. Zvyčajne som to riešila kupovanými suchými chlebíkmi, knackebrotmi. Až kým som si ich neskúsila upiecť doma.

Jednou z vecí, ktoré ma tento rok nepochybne naučil, je vymýšľať spôsoby, ako sa vyhnúť návšteve obchodu, pokiaľ je to len možné. Zvykla som si na domáce pečenie, no prišla chvíľa, keď doma pečiva nebolo, čas večere sa blížil a tri páry hladných očí napäto sledovali, čo milá mať nachystá. Dostala som nápad, vygooglila recept na knackebrot a večera bola zachránená!

Nadchlo ma to tak veľmi, že som špekulovala, ako obyčajný recept „vytuniť“, čo pridať, čím ho ozvláštniť. A tak som kombinovala klasicky – čo dom dal, skúšala rozličné kombinácie semienok, až tých semienok bolo v chlebíku viac než múky, no všetkým to chutilo.

Ako bonus som raz objavila v špajzi za fľašu domácich sušených paradajok. Rodičom sa na záhrade tohto roku totiž urodilo veľa paradajok a už keď nevedeli, na aký ďalší spôsob ich spracovať, navrhla som mamke nech ich skúsi vysušiť. Sušené paradajky sú skrátka mňam! Tak mamka sušila a sušila, až to v jednej várke mierne prehnala a vzniklo čosi ako paradajkové chipsy. Neboli zlé, ale na samotné chrumkanie trochu nepraktické. A tak mi v rámci kuchynských experimentov napadlo ich rozsekať v mixéri a pridať do pečiva.

Pri všetkej skromnosti, bol to geniálny nápad! V spojení s provensálskymi bylinkami sa chuťové bunky zaraz dostanú na dovolenku do Stredomoria. To je v týchto časoch asi jediná možnosť exotického výletu, škoda ju nevyužiť! K tomu som v chladničke ešte našla kúsok parmezánu a už sa mi v hlave rysovala dobrota.

Tak už vás nejdem napínať a prejdem rovno k veci – tu je recept, poďme na to!

Potrebujeme:
90g ražnej múky
90g ovsených vločiek
90g slnečnicových semien
50g tekvicových semien
30g ľanových semien
30g sezamu
pol čajovej lyžičky soli
za hrsť (resp. podľa chuti) sušených paradajok
strúhaný parmezán
bylinky a koreniny podľa chuti – provensálske bylinky, rozmarín, drvená rasca a pod.
350-400 ml teplej vody

Neľakajte sa dlhého zoznamu semienok, využite skrátka tie, ktoré máte doma. Jednu várku som robila aj čisto zo slnečnicových semienok a bolo to fajn. Základné „spojivo“ je ražná múka a ovsené vločky, tie radšej nevynechajte :-)

Takže na začiatok si ovsené vločky a všetky semienka vložíme do mixéra a zľahla premixujeme. Netreba to zomlieť úplne na múku, stačí nechať hrubšie kúsky. Zmes presypeme do misy, pridáme ražnú múku a všetky zvyšné suroviny a dolievame vodu tak, aby vzniklo stredne husté cesto. Vločky vodu ešte vypijú.

Necháme 10 minút odstáť. Potom cesto stierkou rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Radielkom naznačíme obdĺžniky, teda jednotlivé kúsky a vložíme do vyhriatej rúry. Pokiaľ máte rúru teplovzdušnú, stačí ju vyhriať na 160°C a piecť cca pol hodiny. Pri klasickej nastavíme 180°C a počas pečenia dvierka rúry občas pootvoríme, aby mohla uniknúť para. Po polhodinke skúste, či vám konzistencia chlebíka vyhovuje alebo ho chcete ešte chrumkavejší. My máme najradšej, keď je prepečený do chrumkava, no ak ho chcete trochu mäkší, vyberte ho z rúry skôr  Vo finálnej fáze nezabudnite sledovať stav chlebíka, aby nebodaj neprihorel.

Výhodou je, že vychladne raz-dva a teda sa môže podávať čoskoro po dopečení. Keďže je suchý, mal by vydržať aj uskladnenie, to sa mi však nepodarilo empiricky overiť – u nás zmizne najneskôr na druhý deň. Chutí len tak čistý, alebo s nátierkou, zeleninou, hummusom, všeličím. Samozrejme ho môžete urobiť bez syra a paradajok, pre orientálnu chuť vyskúšajte rímsku rascu… skrátka, je tu veľa priestoru pre vlastné experimenty. Tak smelo do toho!

Želáme dobrú chuť! :-)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.