Mávate aj vy niekedy také stavy, že na niečo dostanete chuť a tá neprejde, dokým si to ozaj nedáte? Tak takto som ja dostala chuť na višne. A keď višne, tak rovno na makovom koláči!

Hneď som aj vyhútala, čo z domácich zásob by sa dalo skombinovať a pri všetkej skromnosti, dobre som to vymyslela :-) Kombinácia maku a višní je podľa mňa neprekonateľná, len o tom píšem a mám chuť si ísť odkrojiť ešte kúsok! K tomu jemne kyslý tvaroh v plnke… no paráda!

Ak ste na tom s chuťami podobne ako ja, istotne vyskúšajte. Keďže väčšiu časť obyvateľov nášho domu tvoria bezlepkáči, aj tentoraz je to dezert bez múky.

Na cesto potrebujeme:
4 vajíčka
120g práškového cukru (v mojom prípade pomletý trstinový)
120g mletého maku
1 polievková lyžica kakaa
1 polievková lyžica tapiokovej múky (teoreticky sa dá vynechať, cesto bude o čosi vlhkejšie)

Oddelíme si žĺtky od bielkov, žĺtky vymiešame s cukrom do peny, z bielok ušľaháme sneh. Do žĺtkovej hmoty primiešame mak, kakao a tapioku, potom zľahka vmiešame sneh z bielkov až nám vznikne stredne husté cesto. Vylejeme do vymastenej tortovej formy a pečieme na 180°C približne 25-30 minút.

Na vychladnuté cesto som natrela krém z 1 téglika mäkkého tvarohu a 1 malého kelímka kyslej smotany. Tie som zmiešala spolu s lyžicou cukru a nastrúhanou citrónovou kôrou. Ja mám rada tvaroh kyslejší, no kto chce sladší, tak si prisladí.

Nakoniec som na plnku naukladala odkvapkané višne. Šťavu z nich som si zliala do odmerky a využila som ju na prípravu želatíny z agaru. Ňou som poliala vrch, trochu si ponadávala, že sa mi rozutekali višne a už len vychladiť. Na balkóne to dnes bolo raz-dva. Akurát kým sa uvarila kávička.

Decká sa oblizovali až za ušami, lebo toto je práve z kategórie zákuskov, ktoré až tak často nepečiem. Takže takto jednoducho sa dá urobiť si krásne popoludnie v obyčajný všedný deň :-) No a od zajtra pravdaže pokračujem v začatom jarnom detoxe ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.