Bez cukru a aj tak chutné! A ešte aj s poriadnou dávkou kalórií, netešte sa. :-)

V týchto ťažkých časoch, keď sa človeku do obchodu vystáť polkilometrový rad s dvojmetrovými odstupmi práve extra nechce, deti sú na potvoru trojnásobne hladnejšie ako za bežných okolností. Nuž sa zo všetkých síl snažím variť a piecť zo zásob až do samého posledného zrnka. A tak sme za posledný mesiac mali tieto mrkvové šatôčky už dvakrát. Pritom doposiaľ som ich jakživ nepiekla.

Je to vcelku jednoduchá záležitosť s minimom použitých surovín, takže sa práve teraz veľmi hodia. Len som ich musela pre našich dvoch šuhajov premyslieť v bezlepkovej verzii. Na internetoch som nenašla instantný návod, tak som sa pustila do experimentovania. V oboch prípadoch som mierne zmenila zloženie, v oboch prípadoch ale vyšli fantasticky, takže týmto prehlasujem recept za úplne blbuvzdorný!  Pravdaže, treba s cestom pracovať citlivejšie ako s klasickým pšeničným, ale ak už s bezlepkovým pečením máte skúsenosť, toto bude úplná malina.

Tak teda pripravte si ingrediencie a ideme na to.

Prvá verzia:

50g ryžovej múky (hladkej, bielej)
50g kukuričnej múky
100g múky Jizerka (zelená)
130g najemno nastrúhanej mrkvy
130g masla
pol čajovej lyžičky kypriaceho prášku (ale raz som ho zabudla a vôbec nechýbal, takže usudzujem, že tam ani byť nemusí)

slivkový lekvár ako náplň

Druhá verzia: masla a mrkvy rovnako ako v predošlej, zmena je v múkach
65g ryžovej
65g kukuričnej
65g pohánkovej

S Jizerkou sa cesto lepšie vaľkalo, s tou pohánkovou boli zas taštičky chrumavejšie. Tak si vyberte, čo máte doma alebo na čo máte chuť. :-) A ak chcete verziu klasickú, použite 200g polohrubej múky.

Postup je viac než jednoduchý.
Maslo nasekáme do misy k múkam a nastrúhanej mrkve, a miesime a miesime, až sa nám vytvorí kompaktná guľa cesta. Tú potom necháme cca hodinu oddýchnuť a stuhnúť v chladničke.

Po vytiahnutí z chladničky je cesto podstatne tvrdšie, ale nič to. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku cca pol centimetra. Cesto sa snažím tvarovať do tvaru štvorca, resp. obdĺžnika, aby sa dobre rezalo a nemusela som ho znovu premiesiť. Potom si ho narežem na obdĺžniky. K jednému okraju položím za čajovú lyžičku lekváru, obdĺžnik prehnem na polovicu a vidličkou pozatláčam k sebe okraje, aby lekvár nevytiekol. Odporúčam použiť naozaj hustý lekvár, skúšala som do pár kúskov dať aj ríbezľový džem, ale takmer komplet celý vytiekol.

Pečieme na 180°C 25-30 minút. Nemajú byť príliš tmavé, len mierne chrumkavé. Ja zvyknem prvých 20-22 minút piecť na hornom+dolnom ohreve a potom na posledných 5 minút pridám ventilátor.

Po upečení môžeme zľahka poprášiť cukrom, čím táto delikatesa príde o svoj status „sugar free“, ale vyzerá to rozkošnejšie. :-) Najhoršia fáza v závere, keď sa kuchyňou už šíri nádherná vôňa a všetkým tečú slinky, je počkať a nepopiecť si na vriacom lekváre jazyk. Tak vás povzbudzujem – len vydržte, lebo s popáleným jazykom si ich nebudete môcť tak dobre vychutnať. Viem o čom hovorím, bohužiaľ. ;-)

Dobrú chuť!

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.