…alebo keď sa podarí niečo iné než sme chceli 🙂
Zahliadla som takto blúdiac po internete recept na celozrný špaldový chlieb. Tak som nabehla do obchodu, zbadala špaldovú múku, šup s ňou do košíka a už som frčala ďalej. A doma zisťujem, že múka to síce špaldová je, ale celozrnná nie! Priznám sa, ani vôbec som netušila, že existuje aj biela špaldová múka. Nuž čo, zas som o čosi múdrejšia 🙂 Na domáci chlebík som však už bola naštartovaná, tak som sa do toho teda pustila aj s touto bielou múkou.
Potrebné prísady sú:
400g špaldovej bielej múky
kvások z kocky droždia, trochy mlieka a cukru
3PL olivového oleja
1ČL soli
nasekané čierne olivy
nasekané sušené paradajky
hrsť ľanových semienok
voda podľa potreby
Klasicky najprv necháme nakysnúť kvások, potom to celé zmiešame dokopy a vody som prilievala len od oka, aby vzniklo kompaktné nelepivé cesto. Všetko ostatné som nechala na pekárničku, piekla som na programe celozrný chlieb so strednou kôrkou.
Chlebík šialene rozváňal už v polovici pečenia, mala som dojem, že hádam ani nevydržím, kým sa dopečie 🙂 Jedli sme ho na raňajky, len tak, natretý maslom a posypaný čerstvou žeruchou. Mňamka neskutočná! Vyskúšajte 🙂
Dobrú chuť a krásne dni prajem!