Jar už cítiť vo vzduchu a ja vo veľkom kreslím, píšem, plánujem, čo kde tento rok vysadím. Kým však budem zbierať prvú úrodu, nejaký čas ešte prejde. Preto sa s vami chcem podeliť o pár tipov na chutný zdroj vitamínov, ktoré si vieme dopestovať aj doma, bez záhrady.

Večnou klasikou je u nás žerucha. Stačí jej kúsok mokrej vaty a za pár dní si môžeme pochutnať. Jej pestovanie obzvlášť milujú netrpezlivé deti, ktoré rady pozorujú, ako im doslova rastie pred očami. Využijeme potom do nátierky, šalátu alebo k vajíčkam.

Krásne „recyklovať“ sa dá aj petržlen. Odrezaný vŕšok dáme na tanierik s vodou a postupne nám bude dorastať vňať. Vodu treba meniť, aby petržlen nezačal hniť. Nerastie to síce donekonečna, ale čerstvá vňať do polievky uprostred zimy vždy poteší :-)

Pestovať na okennom parapete sa s úspechom dá aj rôzne kuchynské bylinky – bazalku, rozmarín, pažitku. Zabezpečíme si tak jednoduché spestrenie jedál čerstvo odtrhnutými lístkami a čo sa týka chuti, s ich sušenou verziou z obchodu sa to ani nedá porovnať.

Minulý rok som k nákupu dostala mini sadu na domáce pestovanie. Priznám sa, v živote by mi nenapadlo pestovať v kvetináči reďkovku. Nuž ale dostala som to, tak som vyskúšala. Nebolo to to, čo zo záhrady, ale jesť sa dala :-) Zato bazalka bola priam neuveriteľná. Rukola takisto. Odvtedy som rukolu siala ešte raz, priebežne som si z nej odstrihávala a ona dorastala… až kým mi raz (mojou chybou) nevyschla. Ako tak ale o nej píšem, už aj uvažujem, že ju vysejem znova. Opäť je to príklad toho, ako odlišne chutí doma vypestovaná verzia od tej, čo dostať v obchode, zabalenú v plaste.

Nedávno som si do kvetináča skusmo zapichla aj pár cibuliek – sadzačiek. Podarilo sa, cibuľka krásne rastie. Síce je menšia, listy sú štíhlejšie a chuť jemnejšia, ale na domácom ražnom chlebíku chutí famózne. Asi sa nestihne dorásť veľkých rozmerov, pretože z nej priebežne chodím kradnúť, a predpokladám, že veľká cibuľa by v kvetináči aj tak nevyrástla, už len pre tú vňať to stojí za to.

Okrem priameho pestovania sú výživným doplnkom stravy naklíčené semená. Nakličovať sa dajú rôzne druhy strukovín, napríklad mungo fazuľky, šošovica, cícer, ale aj obilniny ako špalda, ovos, jačmeň či pohánka. Takisto sú vhodné slnečnicové semienka, horčičné semienka alebo aj lucerna. Doba klíčenia je u každého semena rôzna a takisto treba dať pozor na čerstvosť vody, aby nám miesto naklíčenia semienka nezhnili.

Ak máte ďalší skvelý tip alebo skúsenosť s domácim pestovaním, budem veľmi rada, ak sa podelíte :-) Prajem krásny začiatok jari a veľa pestovateľských úspechov!

3 comments on “Záhradka na parapete”

  1. To je super, vďaka za inšpiráciu. Hneď zajtra nabehnem nakúpiť žeruchu a šalátoviny. Ja som stále vyčkávala, že keď raz budeme mať záhradu. A takto v maličkom ma to nenapadlo. Vďaka

  2. Ja si pamatam z detstva ze zeruchu sme vzdy do vaty sadili pred Velkou nocou ;-) a na Velkonocnu nedelu sme ju jedli na chlebiku na ranajky.

  3. ja som tento rok neodolala ani naklicovacej miske, neuveritelna chut malinkych klickov… inak, tieto minizahradky sa osvedcili aj mne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.