Dobrý domáci likérik nikdy nie je zlý! Ako sladká bodka za slávnostným obedom, prípitok či dokonca ako ručne vyrobený vianočný darček.

Alkohol veľmi často nepijem, no sem-tam sa nájde príležitosť si cinknúť. Víno sa pri mojej spotrebe skôr pokazí ako vypije, takže ako záložné riešenie prídu vhod jemné likéry. V tých kupovaných sa nájde ledajaká chemická zmes, čo ma zvyčajne od kúpy odradí. Našťastie vyrobiť si domáci likér je viac než jednoduché!

A keďže experimentujem veľmi rada, skúsila som si rovno tri príchute. Všetky vyšli fajn, tak sa môžem podeliť aspoň o recept, keď už nie rovno o ochutnávku. :-)

Prvá je citrónová klasika. Skombinovala som recept kamarátky, od ktorej som citrónový likér dostala po prvý krát, s receptom na limoncello od Tinky. Keďže som skúšala tri príchute a vodky som mala len necelý liter, robila som mini dávky. Ak chcete staviť na jednu príchuť, suroviny si smelo vynásobte na požadované množstvo.

Do prvej fľaše som si naložila olúpanú kôru z dvoch citrónov a jeden celý citrón nakrájaný na kolieska, k tomu jednu paličku škorice a zaliala som 3dcl čistej Vodky.Fľašu som zatvorila a uložila na odpočinok do komory.

Druhý pokus bol veľmi podobný, ale s pomarančom. Do fľaše šla tentoraz kôra z 1 pomaranča a pol pomaranča nakrájaného na kolieska. K nemu som pridala takisto paličku škorice, dva „kvietky“ badiánu a asi 5 klinčekov. Opäť som zaliala 3 dcl vodky a šup s tým na policu k fľaši prvej.

Do tretice najjednoduchšia verzia – káva. Za polievkovú lyžicu (nepomletých) kávových zŕn som zaliala 3dcl vodky a odložila, však viete kam. ;-)

Môj malý tip – ak máte možnosť použite trstinovú vodku, chuť je niekde celkom inde, než u klasickej obilnej. Čo sa ovocia týka, na likéry používam len bio ovocie resp. citrusy, ktoré neboli chemicky ošetrené, pretože alkohol z kôry vylúhuje nielen to chutné, ale aj to nezdravé z chemických postrekov, ktoré sa v šupke nahromadili. A to nechceme.

V špajzke si fľaše odpočívali skoro mesiac, lebo život ide rýchlejšie než ja stíham. Inak by stačili aj dva týždne. Keď je ovocie vylúhované, kôra citrusov vybledne a vodka sa sfarbí do žlta resp. oranžova. Tá kávová je samozrejme hnedo-hnedá prakticky už na druhý deň. :-) Pripravený výluh si precedíme do čistej fľaše.

V tejto fáze to ešte veľmi chutné nie je, tak si pripravíme sladký sirup. Podľa množstva sirupu môžete ovplyvniť, aký bude výsledný likér silný. Kto má rád slabší, pridá vodky a sirupu v pomere 1:1, ktoré má rád ostrejšie, pridá sirupu menej. Ja som si pripravila sirup z pol litra vody a 300g cukru. Vodu s cukrom som nechala prevariť, následne vychladnúť a potom som vzniknutý sirup rozdelila na polovicu, medzi citrónový a pomarančový výluh. Stačilo len premiešať, fľaše zatvoriť a hotovo!

V prípade kávového som mala chuť zaexperimentovať a tak som 150g cukru najprv roztopila na karamel, doň vliala 250ml vody, karamel rozvarila a vzniknutú karamelovú vodu nechala vychladnúť. Potom som priliala ku kávovému výluhu a vznikol chuťovo zaujímavý a dosť výrazný kávovo-karamelový likérik. Ak máte chuť experimentovať ešte viac, môžete namiesto sirupu skúsiť pridať ku kávovému alkoholu salko a sladkú smotanu. Ja osobne tieto mliečne veľmi nemusím, tak som neskúšala, ale vraj je to tiež fajn. :-)

Za mňa najzaujímavejšie vyšiel pomarančový, ktorý práve vďaka množstvu korenín chutí ako Vianoce. :-) Citrónový sa skôr hodí k letu, no a kávový je radosťou každého kávičkára. Tak skúste, ktorý ulahodí tým vašim chuťovým bunkám. :-) Prípadne venujte za fľašku pod stromček niekomu, kto má podobné chute a domácu dobrôtku ocení.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.